pondelok 11. júla 2016

Demolition (2015)


Tento film posobil na prvy dojem tak nijak, ze to je nieco o financiach obchodnikovi na burze a jeho uchopenie zivota po nejakej udalosti...  takych filmov som uz videl furu... okrem jenej výnimky to boli vsetko skor nepodarky, este film KAPITAL mal skryty potencial a ponukal odlisne spracoanie problematiky z opacej strany kde sa tvaril zo zaciatku ako kapitalisticka klasika.

Ale to som tomu filmu (demolation) ukryvdil, hned prva scena, ako tam znamy herec, ktory vyzera ako cisty obchodnik na burze v kravate sa rozprava do telefonu o percentach, mal som chut to vypnut a pozriet nieco ine, jedine co ma udrzalo bola zaujimava melodia (tusim bethovenova sonata nejaka), hudba hrala z radia a pritom posobila ako podmaz ale postavi snou interaktovali, cize si ju pospevovali mali ku nej nejake poznamky, inac cela hudba vo filme je velmi dobre doladena  a v podobnom duchu, a umocnuje celkovy dojem z filmu. Rozhodol som sa ze cely soundtracky spisem a hodim sem aj s pesnickami pod clanok, neskor. A zrejme si spravim i cd do auta.

Takze k filmu... nazov je vo filme zobraty hned z niekolkych urovni a pohladov, uz  hned v skorom zaciatku si clovek uvedomi ze aha tak preto demolation... a potom ako sa film rozvija dalej.. tak sa chapu hlbsie aspekty demolacie ...

Film je take umelecke dielo, je uchopeny tak dojomovo, neni to ziany trapny film podla sablony, ze segalovy unesu dceru a on vsetkych pomsti, alebo trasformer 15, auta , akcia, roboti, ... je to uplne ina forma ponatia spracovania filmu, a je to take umelecke hned zo zaciatku ten strih, ktory odstranuje nepotrebne balasty a zameriava sa na to dolezite, dojmi a emocie, myslim si ze vnutornym zrkadlom celeho filmu je 12 rocny chlapec, ktory ale sa sprava ako 21 ... on je presne taky trendovy umelecky myslienkovy typ cloveka, ako posoby cely film.

Je to film o postoji cloveka, k urcitej necakanej situacii, je to otom ako si aj my niekedy nechceme urcite veci pripustit, odmietame ich popierame, tvarime sa ze nas nezasiahli, a pritom koname uplne pod ich vplivom, az do chvile ked si ich mozno neuvedomime a neprijmeme, stale budu ukryte kdesi v podvedomi a budu nas hnat robit veci na ktore normalne mozno ani nemame dovod.
Hlavny hrdina je sympatak, v podstate je to racionalny clovek ale nieco natom cloveku mi nehra, do bodky si uvedomuje logickost svojho konania , az casom si to tiez naplno uvedomim ze on je vlastne celkovo uprimny, a otvoreny clovek.
Film ukazuje ako z nejakych detajlov mozu prerast hotove manie a posadnutosti, ale vsetko ma svoje opodstatnenie, nedeje sa to len tak i ked nezainteresovanemu cloveku sa moze zdat absurdne, .. no dobre... dva veci som nepochopil... jednu mozno trosku aj hej.. to preco sa rozhodol zatiahnut rucnu brzdu vo vlaku...
a druha vec je pre mna zahadou, aky zmysel malo to ze na stavenisku stupil na klinec, ved to nemalo nijaky vyznam na dej na nic... ani na neho ... ked to niekto pochopy moze mi to tu objasnit dole v komentari...
Vo filme je v podstate zobrazene spravanie, take na ktore vacsina ludi nema odvahu, a ukazuje ako by sa to mohlo vyvyjat, ale neustale je to velmi vkusne podavane vizualne i hudobne, i ked ten styl muziky mne nic nehovoril ... pri pozerani som jej uplne rozumel.
Pacili sa mi i ako sa zahrali s divakom ked mu dojde nieco co bolo prezentovane ako take mensie mysterium , zaha da  filmu, vseci si povedia aha.. aj hlavny hrdina uz to pochopi, pokial sa to neukaze ze to je troska inac :D
... film je emotivny... ale tak dobre ... po jeho vzhliadnuty nebudete mat nutkanie menit svoj zivot ani nic.. ale mal som proste ponom dobry pocit.. ale nielen po filme ale aj pocas filmu... je to skveli pocin tak agresivnejsie podane a je to konecne nieco zaujimave.
Neni to zasa film pre kazdeho, pre nenarocnych divakov, ktory si nepotrpia na zmysluplnosti, a pozeraju hlavne ze sa tam nieco deje, transformery bojuju, dinosavri utekaju, london is fallen :), tak ty to asi nebudu vediet ocenit a pre nich to neni, ale inac film je uplna oddychovka a pohodvka, ziadna tazka filozofia...a narocnost.
Odporucam na take kludne vzhliadnutie oddychove bez nejakych ocakavani , len pozerat a nechat sa viest.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára